Vége a Windows 7 és Windows 8 árusításának, nézzük mi elérhető most és a jövőben

A Microsoft korábbi ígéretének megfelelően október 31-én befejezte a Windows 7 otthoni verziói, valamint a Windows 8 retail verziójának árusítását. A Windows 7 Professionalt és a Windows 8-at OEM verzióban, illetve brand gépre előtelepítve továbbra is lehet kapni.


Client operating systems and updatesDate of general availabilityRetail software end of sales *End of sales for PCs with Windows preinstalled

Windows XP

December 31, 2001

June 30, 2008

October 22, 2010

Windows Vista

January 30, 2007

October 22, 2010

October 22, 2011

Windows 7 Home Basic, Home Premium, Ultimate

October 22, 2009

October 31, 2013

October 31, 2014

Windows 7 Professional

October 22, 2009

October 31, 2013

Not yet established **

Windows 8

October 26, 2012

October 31, 2014

Not yet established

Windows 8.1

October 18, 2013

Not yet established

Not yet establishedA nagy sikerű XP, és a bukásnak számító Vista után sok cég csak nemrégiben tért át a Windows 7 operációs rendszer használatára, pedig utóbbi már 5 éve elérhető. A kiválóan működő XP lecserélésére az egyik fő motivációs tényező az volt, hogy idén áprilistól a Microsoft már nem supportálja az XP-t, ezzel mintegy nem vállalva felelősséget annak sérülékenységére.

A Windows 8 csak két évet élt, PC-s környezetben nem sikerült túl jól az alapvetően érintőképernyőre optimalizált felület.
A jelenleg a piacon egyedüliként kapható Windows 8.1-nél már újra találkozhatunk a jól megszokott start menüvel, ez segítheti az elterjedését, a felhasználók ugyanis ragaszkodnak a jól bevált dolgokhoz a tapasztalatok szerint.

Időközben már javában zajlik a Windows 10 bevezetésének előkészítése. Tesztverziók PC-re már elérhetőek belőle, szabadon le lehet tölteni és kísérletezni vele. Az új operációs rendszertől sokat vár a Microsoft, nem véletlen a számozásban is érezhető nagy ugrás. A szoftver ugyanis a mobiltelefontól, a tableten és a tévén át a PC-ig minden gépen ugyanabban a környezetben fog futni, eszközönként optimalizálva, ugyanazt a felhasználói élményt adva.
A Nokiát megvásárló Microsoft az idei évben beindította Magyarországon is az okostelefonok árusítását, a korábban megszokott termékei mellett az informatikai eszközök csatornájának vonalán. Ezáltal a telekom cégek komoly versenytárssal találták szembe magukat.
Ha már volt szó okostelefonokról, akkor tegyünk egy kitérőt a tabletek felé. A Surface 1. és 2. generációjának sikertelensége után a 3. generáció végre kiváló eladási mutatókat és komoly profitot hozott a gyártónak, így azt várjuk, hogy hamarosan hivatalos csatornákon keresztül is elérhető lesz Magyarországon.