Néhány éve a winchesterekről alkotott képünket alaposan megváltoztatta egy mára már széles körben is elérhető újfajta adattároló a Solid State Disc - SSD. 

A technológia lényege, hogy az adatok tárolása úgynevezett flash memóriában történik. (A pendrájvainkban fellelhető memória chip-ek többsége is ilyen.) Ezen memória elérése jóval gyorsabb, mint egy mágneses lemezeket valamint olvasó fejet használó normál HDD - Hard Disc Drive esetében, így végeredményben az SSD háttértárral rendelkező számítógépek működése érezhetően gyorsabb.

Akár feleződhet, harmadolódhat is gépeink indulási ideje! A leveleink közti keresés, navigálás villámgyorssá válik, hiszen az Outlook gyorsabban fér hozzá a leveleinket fizikailag tároló PST fájlokhoz.

Annak ellenére, hogy a világ nagyobb része még valószínűleg „régimódi” HDD merevlemezeket használ nem állt meg a fejlődés az SSD-k tekintetében. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a gyártók nemrégiben újfajta módszereket dolgoztak ki az adatok elérésére, így a már  egyébként is szédítő 500 MB/s olvasási sebesség 1500 MB/s-ra is növekedhet a közeljövőben egy szoftveres frissítés következtében, ami önmagában foglalja a „régebbi” SSD-k frissíthetőségét is.

A technológia terjedésével csökkent az SSD-k ára így mára már elmondhatjuk, hogy elfogadható áron kaphatunk elfogadható tárolási kapacitással  rendelkező hipergyors vincsesztereket.

Berecz Sándor