ciscosmb.png

A Cisco, mint a leghíresebb hálózati eszköz gyártó cég neve, sokszor még az IT-ban kevésbé járatosak számára is ismerősen cseng. A cég a hírnevét az egyetlen saját eredeti termékének, az IOS-nek köszönheti. Ez a világ vezető hálózati szoftvere a mai napig és nem tévesztendő össze az Apple iOS szoftverével. A kiválóan működő és számos funkcióra lehetőséget adó szoftver, egy stabil hardverrel kombinálva bombasiker volt. Számos nagyvállalat bízta a komplett hálózati infrastruktúráját a cég termékeire.
Mára már sokat változott a piac, sok multinacionális nagy múltú cég szállt be a piacért folyó harcba és számos távol-keleti gyártó nagy számban állít elő stabil eszközöket kifejezetten olcsón és kedvező garanciális feltételekkel. Hogyan tudott a Cisco mégis talpon maradni és hogy lehet a piaci kapitalizációja jelenleg közel 140 milliárd dollár? Nos, a teljes választ mi sem fogjuk tudni megadni, de az biztos, hogy az állandó innovációnak, amik nagyon gyakran akvizíciókat jelentettek és jelentenek ma is, ehhez nagyban hozzájárultak.

A kezdetben csak nagyvállalati megoldásokat kínáló cég nem hagyhatta figyelmen kívül a kis és középvállalatokban rejlő potenciált. A tengerentúlon persze más nagyságrendek vannak mint kis hazánkban, ezért kezdetben a Cisco SMB termékei itthon nem örvendtek túl nagy népszerűségnek magas ára miatt. De ahogy a technológia fejlődött és a verseny is éleződött, mára már érdemes megvizsgálni azt, hogy egy stabil lábakon álló, vagy esetleg növekedni tudó cégnek érdemes-e a sokat hallott Cisco Unified Communication KKV-nak szóló termékeit implementálnia. 

Nem célunk bemutatni a portfóliót, a gyártó weboldalán bárki tájékozódhat, csak egy-két újdonságot szeretnénk kiemelni.

A PoE (Power over Ethernet) technológia célja, hogy egyes végpontokat ne kelljen külön tápegységgel és hálózati csatlakozóval ellátni, így optimalizálva a villamos hálózat kiépítésének költségét és szem előtt tartva a célszerűséget. Különösen IP kameráknál és asztali telefonoknál jön kapóra a technológia. Persze figyelnünk kell, a rendelkezésre álló eszközönkénti 13W nem elég mindenre. Ezért jött a következő szabvány, a POE+, mely több, mint 20W-ot tud portonként, így egy kicsit nagyobb szabadságot adva a végpontok energetikai tervezését végzőknek.

poweroverethernet.png

A szabvány nem újdonság, a nagyvállalati termékek közül a 3750-es switcheket régóta lehet így rendelni, de a KKV-knak szánt termékeknél csak nemrég elérhető. Már a közepesnek számító, 300-as sorozatú switchekből is több modell rendelkezik a funkcióval, a cikkszám végén a dupla P betűt kell keresni.
Az igazi előrelépést az UPOE technológia elterjedésétől várhatjuk, mely akár 60W-ot is tud portonként, így jelentősen bővül a strukturált kábelezésen keresztül táplálható eszközök köre. Ezek lehetnek például vékonykliensek, épületbiztonsági eszközök, sőt akár led világítás is. Sajnos a kisvállalati portfólióban ilyen technológiával felvértezett switch még nincs, de valószínűleg már ez a bejelentés sem várat magára sokáig.