Az első hazai Novell Certified Linux Engineer és Novell Certified Linux Professional, 9 a VAR Kft.-nél


A VAR Kft. és a Novell Magyarország hagyományosnak mondható együttmûködése során számos hazai vállalkozás részesült szakértõi tevékenységükben. Az elmúlt időszakban a Novell egyre nagyobb hangsúlyt fektet a nyílt forráskódú, Linux megoldások bevezetésére. Ennek megfelelően a VAR is újabb szakértői szinteket szerez a Linux alapú rendszerek üzemeltetéséhez. 
2006 januárjával elmondhatjuk, hogy Európában is ritkaságszámba menõ minősítési listát tudhat magáénak Galambos Gábor, a VAR Computer rendszermérnöke.

Miért tartja fontosnak ezt az új irányvonalat a VAR? - kérdeztük Szabó Pétert a cég ügyvezetõ igazgatóját.

"A VAR alapítása óta mindig is az innovatív megoldásokra való törekvést tartja elsődlegesnek. Ezen szemlélet jegyében rendszeresen a legaktuálisabb Novell minősítéseket tudhatjuk magunkénak. Most, hogy a Novell, üzletei partnerei számára teljes körű Linux alapú informatikai megoldásokat kínál munkaállomásoktól a munkacsoportokon és adatközpontokon keresztül a nagy teljesítményű számítástechnikáig, fontosnak tartjuk, hogy partnereink és ügyfeleink számára ez ehhez tartozó szakértelmet biztosítsuk."

Magyarországon elsőként a VAR rendszermérnöke, Galambos Gábor szerezte meg a Novell Certified Linux Engineer és a Novell Certified Linux Professional, 9 minősítést. A két felsőszintû tanúsítás biztosíték az elméleti és gyakorlati tudásra, mely szakértői támogatást ad a Novell Nterprise Linux Service üzemeltetéséhez Novell illetve Linux rendszergazdák számára.

Hogyan viszonyul egymáshoz a Novell CLP és a Novell CLE?

A Novell CLP egy kitûnő kezdet a Linux tanúsításoknál. A Novell CLE egy haladóbb szintű tanúsítás, a Novell CLP oktatáson tanult Linux adminisztráció koncepciójára épít. A Linux adminisztráció tudása nélkülözhetetlen azok számára, akik a Novell CLE tanúsítás iránt érdeklődnek. A Novell CLE összekapcsolja a Linux adminisztrációs tudást a Nterprise Linux Service tudásával, ami egy innovatív üzleti megoldást kínál a Linux rendszereken belül.

Hogyan épül egymásra a korábbi Novell és a jelenlegi Linux minősítések?

Az elmúlt időszakban szerzett szakértői, üzemeltetői és minősítések összessége jelenti elkötelezettségünket a Novell hálózati megoldások mellett. Ám fontos számunkra, hogy ügyfeleinknek ne csak terméket ajánljunk, hanem a feladatok teljes feltérképezése után javasoljunk olyan innovatív megoldásokat, melyek nem csak a felmerült problémát orvosolják, hanem lehetőséget adnak a fejlesztésekre is. A VAR számos gyártói és üzemeltetõi szakértői minősítéssel rendelkezik, hogy mindig az ideális megoldást tudjuk ajánlani.

Mit profitálhatunk, mi a felhasználók a VAR által megszerzett tudással?

"Az így megszerzett Linux szakértelem párosulva a cég eddigi tudásbázisával lehetőséget biztosít az ügyfeleink teljes körű kiszolgálásához mind szerver, mind desktop oldalon a már ismert Novell - VAR profizmussal. A VAR mindig kiemelt figyelmet fordított nem csak a rendszerek szállítására, hanem a mûszaki tudás felhasználásával azok üzembe helyezésére, karbantartására és üzemeltetésére. Teszi ezt azért, hogy ügyfelei versenyelőnyként értékeljék az informatikai támogatást."

Elmondhatjuk, hogy a VAR egy jó választás az informatikai támogatás kialakításánál, illetve rendszerek üzemeltetésénél.