Ezen a piacon talpon maradni sem könnyű, de az igazi kihívás a folyamatos fejlődés, növekedés. Ez csak keveseknek sikerül. Gondolkodtak már azon, hogy mi a titkuk? Íme egy válasz: lásd a jövőt!

Paradoxnak tűnhet, de a válasz egy tizenötödik születésnapját ünneplő cég rendezvényén vált világossá. Nyilván önök is jártak már nem egy céges születésnapon, amely az elmúlt évek sikereinek számbavételével telt. És hol vannak ezek a vállalkozások ma?

Az éppen tizenöt éves VAR Computer nem múltba nézni hívta vendégeit. Pedig a helyszín, a Közlekedési Múzeum, sőt, az egynapos alkalmi kiállítás, amely a számítástechnika hőskorából válogatott eszközöket mutatta, akár erre is terelhette volna a figyelmet. A VAR vezetői azonban a születésnapot is arra használták, hogy a meghívottak a jövő informatikájába pillanthassanak be, mert ebben látják saját jövőjük biztosítékát is.

Tanácsadók vagyunk, a legjobb megoldásokat csak úgy ajánlhatjuk ügyfeleinknek, ha az egész iparágról megalapozott tudással rendelkezünk, de az igazi ambíciónk ennél több, szeretünk legalább egy lépéssel megbízóink előtt járni – vallja Szabó Péter a VAR ügyvezető igazgatója. Ennek szellemében állítottuk össze rendezvényünk programját. Megtisztelő, hogy legfontosabb partnereink támogatták szándékunkat, és kitűnő előadásokkal örvendeztették meg vendégeinket.

Dr. Dömölki Bálint, az első magyar elektronikus számítógép, az M3 egyik atyja például a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács IT3 projekt kutatásaiba avatta be a hallgatóságot. A project egyebek között az információtechnológia kereslet-kínálat viszonyrendszerének olyan csomópontjait vizsgálja, amelyből következtetések vonhatók le a fejlődés irányára. Nincs megállás: az egyre kisebb, gyorsabb, hatékonyabb, olcsóbb eszközök, a sokmagos processzorok után, a nanotechnológia, a biológiai alapú szerves-, sőt a kvantumszámítógépek felé haladunk. Minden mindennel összekapcsolódik. Gyakran már ma sem tudható, hogy egy hálózati alkalmazás a világ melyik feléről küldi a válaszokat. Maguk a hálózatok is óriási fejlődés előtt állnak, új protokollok jelennek meg, általánossá válik a mobilitás és a közmű-szerű felhasználás. Mindennapos használati tárgyainkban beköltözik az informatika, a tárgyak emberi beavatkozás nélkül is képesek lesznek egymással kommunikálni. Küszöbön áll az elektronikus papír, a hordható berendezések, intelligens implantátumok tömeges elterjedése. A gépek egyre inkább képesek alkalmazkodni az emberi gondolkodáshoz, változik az ember-gép kapcsolat. Az új rendszerek újfajta programozást szülnek, a hálózatok újfajta közösségeket teremtenek, a szellemi javak elosztása erősödik, virtuális világok születnek. Egyre újabb kérdések vetődnek fel a biztonság, az adattárolás- és védelem, az energiaszükséglet és a személyiségi jogok védelme terén.

A további előadók is a jövő lehetőségeit boncolgatták, kivétel nélkül erősítve az érzést, hogy egy felkészült tanácsadó cégnek van jövője.

Goldschmied Andrea a Microsoft OEM igazgatója arról a meggyőződéséről beszélt, hogy a vállalkozások IT költségeinek aránya, ma 70% karbantartás 30% innováció, gyökeresen fog változni a jövőben. A 70% innovációs beruházáshoz vezető út pedig nem más, mint a költséghatékony, a vállalkozások mindenkori érdekeit legjobban szolgáló IT szolgáltatás- és tudáskihelyezés, bérlés. A jól képzett és jól dolgozó munkaerő drága, megszerezni és megtartani is nehéz. Az informatikában egy szakember képzése, tudásának folyamatos korszerűsítése is milliókba kerül, így ezt a feladatot érdemesebb erre specializálódott cégektől bérelni, mint saját erőből próbálni megoldani.

Valóban erre alapozunk és partnereink visszajelzései is megerősítenek minket abban, hogy ez a jó irány – egészíti ki a gondolatot a VAR Computer ügyvezető igazgatója. A tanácsadás bizalmi kérdés és ügyfeleink látják, hogy számunkra a hosszú távú együttműködés és a közös siker mindennél fontosabb. Ehhez igazítjuk a szolgáltatási csomagjainkat is, például jóváírjuk a szerződésbe foglalt, de igénybe nem vett szolgáltatások díját. Ahogy azt is látják, hogy egy-egy megoldás kiválasztásakor mögöttünk áll a tizenöt év alatt megszerzett tudás és tapasztalat. Mi kényesek vagyunk arra, hogy munkatársaink tudása mindig a legmagasabb szinten legyen. A Novellel például megalakulásunk óta együttműködünk. Az elmúlt időszakban a Novell egyre nagyobb hangsúlyt fektet a nyílt forráskódú, Linux megoldások bevezetésére, ahogy Hargitai Zsolt (Novell Magyarország) mai előadásából is kitűnt. Természetesen mi sem maradhattunk le, és már két évvel ezelőtt, Magyarországon elsőként a mi munkatársunk szerezte meg az Európában is ritkaságszámba menő minősítést, a Novell Certified Linux Engineer és Novell Certified Linux Professional, 9-et. De a hálózatos technikák legújabb ágaiban is folyamatosan képezzük magunkat. Ezért hívtuk meg mai előadóink közé Szakács Gergelyt is a Logicom Sisco rendszermérnökét, mert úgy látjuk, hogy a Sisco a kis és középvállalatok számára egy olyan egységes kommunikációs megoldást fejlesztett, amely minden elképzelhető irodai és mobil kommunikációt képes megvalósítani, akár a telefonszolgáltatóktól függetlenül is.

Mintegy 330 diák - a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola és Gimnáziumból, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolából, az Alsóerdősori Ének-zene Tagozatos Általános Iskolából valamint a Rózsakerti Általános Iskolából - jött el.

Képes Gábornak, az Országos Műszaki Múzeum kurátorának pedig külön köszönjük a lebilincselő történeteket, amelyekkel szinte életre keltette exkluzív kiállításunk tárgyait, a hazai informatika múltját reprezentáló adathordozókat, berendezéseket.

Fontosnak tartottuk, hogy mindenki lássa ezeket, különösen a szép számban jelenlevő fiatalok, hiszen a jövő a múltban gyökerezik. Minél mélyebben, annál stabilabb alapot adva a feladataink megoldásához.

Remélem, hogy a 15 éves születésnapi rendezvényünk résztvevői számára sikerült felvillantani, hogy milyen izgalmas utazás vár ránk az információtechnológiában és megérezték azt is, hogy ezen az úton a VAR Kft tudására érdemes lesz támaszkodni.