Az asztali számítógépekről néhány kattintással kinyomtathatók a dokumentumok, az alkalmazottaknak viszont a mobiltelefonokról és tabletekről is szükségük van a dokumentumok egyszerű kinyomtatására.

A vállalatok döntő többségénél az alkalmazottak ma már használhatnak munkájuk során valamilyen céges vagy privát tulajdonú mobileszközt, például okostelefont vagy táblagépet. A jelenség kapcsán a cégvezetők és IT-szakemberek szemében a biztonság és a felügyelet kérdésköre jelenti a legnagyobb problémát. A felhasználók számára azonban más kihívások nehezítik meg az egyébként kényelmes mobileszköz-használatot a munkahelyükön, és ezek között a nyomtatás áll az első helyen. Míg az asztali számítógépekről néhány kattintással kinyomtathatók a dokumentumok, a mobiltelefonok és tabletek nem állnak „közvetlen” kapcsolatban a nyomtatókkal. Az alkalmazottaknak viszont továbbra is szükségük van a dokumentumok egyszerű nyomtatására.

Szerencsére már léteznek olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik a mobileszközökről történő nyomtatást. De milyen előnyöket és funkciókat biztosít egy ilyen termék? Hogyan dönthetjük el, melyiket érdemes választani? És hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a rendszereinkből egy ilyen megoldás alkalmazásával? Ebben segít öt tanáccsal a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet, a Novell iPrint mobil nyomtatási megoldás hazai forgalmazója.

1. Válasszuk az egyszerűséget! 
A manapság elérhető önkiszolgáló mobil nyomtatási megoldások segítségével a felhasználók egyszerűen és önállóan nyomtathatnak okostelefonról vagy tabletről is. Csak megkeresik a kapcsolódó programban megjelenített térképen a kívánt nyomtatót, és egyetlen gombnyomással elküldik a dokumentumot az íróasztaluk melletti nyomtatóra, a szomszéd tárgyalóban lévő készülékre vagy akár a város másik végén lévő telephelyen található eszközre.

Egy ilyen önkiszolgáló megoldás nem csupán a felhasználók dolgát könnyíti meg, de az IT-személyzet feladatait is leegyszerűsíti, mivel a felhasználók nem keresik őket a kapcsolódó kérésekkel, ráadásul egyszerűen használható a legkomplexebb infrastruktúrákban is. A Novell iPrint segítségével például egyetlen webes irányítópultból, bárhonnan felügyelhető az összes nyomtatási szolgáltatás.

2. Szüntessük meg a függőségeket! 
Egyes gyártók mobil nyomtatási megoldásai csak egy bizonyos adott eszközzel képesek együttműködni. A gyártófüggőség azonban nem szükségszerű, hiszen már létezik olyan termék, amely az összes népszerű nyomtatót, platformot, mobil operációs rendszert és mobileszközt támogatja.

A megfelelő megoldás kiválasztása előtt mindenképpen tájékozódjunk a támogatott opciók listájáról, és a jövőbeni terveket is tartsuk szem előtt! Lehetséges, hogy jelenleg elég, ha egy adott platformról tudunk nyomtatni, vagy egy bizonyos nyomtatótípussal működik együtt a mobil nyomtatási megoldásunk, de a jövőben változhatnak a cég vagy a felhasználók igényei.

3. Építsünk a meglévő infrastruktúrára! 
A gyártófüggetlen megoldás bevezetése azt is lehetővé teszi, hogy a meglévő infrastruktúránkból hozzuk ki a maximumot, egyszerűen frissítve a teljes nyomtatási környezetet. A Novell iPrint segítségével a régebbi és az újonnan vásárolt nyomtatókra egyaránt nyomtathatunk a legújabb mobileszközökről éppúgy, mint az asztali számítógépekről. A megoldás használatához így nincs szükség új nyomtatók beszerzésére.

4. Uraljuk a felhőt! 
Egyes gyártók úgy teszik lehetővé a nyomtatást a mobileszközökről, hogy egy külső szolgáltatón keresztül küldik át az adatokat a nyomtatóra. Ez biztonsági problémákat vet fel, ezért inkább olyan megoldást keressünk, amellyel minden adat végig a saját felügyeletünk és a saját biztonsági rendszereink védelme alatt marad.

5. Tartsuk biztonságban az adatokat! 
Ideális esetben a vállalatoknál a hardverek használata hozzáférés-kezelési és egyéb felügyeleti rendszerekhez kötött, garantálva a biztonságot. A fejlett mobil nyomtatási megoldások lehetővé teszik, hogy ezeket a rendszereket a nyomtatás során is alkalmazzuk, és felhasználók vagy csoportok alapján osszuk ki a nyomtatási szolgáltatásokat, gondoskodva a biztonságról.