untitled.png

2016.11.11-én megtartottuk felhőinformatikai szakmai napunk második felvonását a GE Global Operations modern irodaházában a Váci Greens-ben.

A hallgatóságot a Neumann János Számítástechnikai Szakgimnázium végzős diákjai képezték, ők is hasonló nyíltságot és érdeklődést mutattak a rendezvényen elhangzottak iránt, mint a legutóbbi alkalommal az első évfolyamos diákok.

A rendezvényt Szabó Péter a VAR Kft ügyvezető igazgatója nyitotta meg, majd a házigazdák (Deák József - IT Üzemeltetési vezető, Závodi Attila - Global IT Risk Program Manager) mutatták be a világ egyik legnagyobb globális vállalatát, illetve látták el hasznos tanácsokkal a diákokat.  

A bevezetőt követően Rab Gergely a Dell Magyarország képviseletében tartott egy izgalmas előadást IoT, felhő, vagy neurális hálók, gépi tanulás témakörében. Többek között elhangzott, hogy mivel egyre több okos eszköz csatlakozik a világhálóra, így egyre több a rendszerben otthonosan mozgó szakemberre van szükség.

A következő előadó a Microsoft Magyarországtól érkezett Bodnár Ádám Datacenter Termékmenedzser személyében. Bodnár Ádám előadása átfogó képet adott a felhő alapú technológiák elterjedésének okairól, valamint a cloud computing jellemzőiről.

A diákok az Egyesült Államok szabványügyi hivatala, a National Institute of Standards and Technology meghatározása alapján ismerhették meg a felhőszolgáltatások főbb ismérveit.

  • Igény szerinti, önkiszolgáló használat
  • Online elérhetőség
  • Nagy mennyiségű felhalmozott erőforrás
  • Gyors és rugalmas skálázhatóság
  • Tervezhető és követhető költségek

dsc0650.JPG

Az utolsó a megelőző előadásokat összefoglaló prezentációt Berecz Sándor a VAR Kft kereskedelmi munkatársa tartotta. A hétköznapi életből vett példák alapján mutatta be, hogy az informatikai szolgáltatókra egyre inkább úgy kell tekintenünk, mint a már jól ismert közmű szolgáltatókra, hiszen a szolgáltatások mindig és szinte mindenhol rendelkezésre állnak, megbízhatóan működnek valamint kényelmes fizetési konstrukcióban és megfizethető áron érhetők el.

A rendezvény fénypontja ezúttal is a szerverszobai látogatás volt. A diákok a GE Global Operations IT üzemeltetési vezetőjének, Deák Józsefnek a kíséretével tekinthettek meg egy a hétköznapi ember elől gondosan elzárt, dübörgő szerverközpontot mely az épülettömb több ezer dolgozójának nyújt csúcstechnológiás informatikai hátteret. A szakmai napot ez alkalommal is egy rövid kvízzel zártuk.