iotlab.JPG

A cég tatabányai telephelye 1997-óta működik, mint teljes körű elektronikai bérgyártó, javító és logisztikai központ. A vállalat vevői a világ legnagyobb elektronikai cégei közül kerülnek ki a multimédia, az autóipari elektronika, a telekommunikáció illetve az orvostechnika területéről. Dolgozóinak létszáma meghaladja az 1200 főt. A vállalat foglakozik orvosi képalkotó műszerek, MRI-k és CT-k szervizelésével, valamint a mobiltelefonok központjaiban használt egységek, mobiltelefon adótornyok alkatrészeinek javításával is.

labor3.JPG

Termékportfóliójuk nagyon széles: az autóipar számára vezérlőegységekhez gyártanak elektronikai elemeket, illetve különböző multimédia-kontrollereket, ami közel ötven féle terméket jelent; a professzionális telekommunikációs eszközök, berendezések pedig több száz különböző terméket ölelnek fel.

A Neumann IoT laborunk 30 diákja majdnem egy napot töltött gyárlátogatással a tatabányai üzem mindkét telephelyén. A cégcsoport egymás közelében álló gyáraiban ahol javítással és gyártással foglalkoznak a bejárás során betekintést kaptunk a gyár mindennapi működésébe.

Megtudták a diákok, hogy bárhol a világon, amikor mobiltelefon-beszélgetést folytatnak, akkor azt nagy valószínűséggel a Sanmina magyarországi gyárában gyártott – adótornyokban lévő – kártyák segítségével teszik.  

neumann-iot-labor.png

A Sanmina SCI előadójától megtudtuk, hogy valójában nagyon éles határ húzódik a még megjavítható és a már megjavíthatatlan alkatrészek között. A gyár munkatársai a vállalat hosszú évek alatt összegyűjtött tudásbázisára építve már nagy magabiztosággal döntik el, hogy mely eszköz az, amelyet még gazdaságos javítani és melyik az, amelyik a kukában landol. Óriási mennyiségű elektronikai alkatrészt mozgat meg a szervezet, a már használhatatlan hulladékot több mint 30 féle csoport szerint szortírozzák, így gondoskodnak arról, hogy az újrahasznosítási folyamat zökkenőmentes legyen.

 neumann-iot-labor2.png

A bevezető során megtudtuk, hogy valójában kevés a Sanmina-hoz hasonló gyártó létezik a világon. Az egymástól pár száz méter távolságban található gyáregyégeben professzionális módon különülnek el a csúcstechnológiát képviselő gyártási folyamatok, a felújítási illetve a javítási részlegek.

Technológiai bérgyártó vállalat révén a Sanmina nagy hangsúlyt fektet a legyártott alkatrészek minőségére és biztonságára. Talán nem is gondolnánk, de egy elektronikai alkatrészekkel foglalkozó üzem számára az egyik legnagyobb fenyegetést az ún. ESD (electrostatic discharge) jelenti. Ez valójában nem más, mint azok az apró elektromos kisülések melyeket akkor tapasztalunk, amikor pl. egy műszálas ruhát leveszünk. Ezek az apró pattanások képesek az érzékeny alkatrészekben komoly meghibásodásokat előidézni ráadásul az ilyen a hibák forrását szinte lehetetlen utólag visszakövetni. A csoport tehát komoly gyorstalpalót kapott arról, hogy ezek a felelőtlenül okozott bonyodalmak miképpen kerülhetők el.  Az elméleti alapozó mellett mindenki speciális anti ESD köpenyt és anti ESD cipőpántot kapott.  

 neumann-iot-labor3.png

 neumann-iot-labor4.png

A gyárak tevékenységi körét ismertető előadás és a biztonsági tréning után hirtelen egy olyan környezetben találtuk magunkat, amelyet ritkán tapasztalhat meg a hétköznapi ember.

 neumann-iot-labor5.png

A Sanmina megbízott és tapasztalt képviselője, rögtön egy a mindennapi életünk szerves részét képező eszközöket javító illetve üzemben tartó részlegére vitte a diákokat. Egy olyan gyáregységet tekintettünk meg ahol a telekommunikációs adótornyok főbb alkatrészeinek karbantartása zajlott.

 neumann-iot-labor6.png

Érdekes volt megismerni, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek a Sanmina mérnökei egy-egy természeti behatások által megpróbált technológiai eszköz javítása során. Ugyanakkor betekintést kaptunk abba is, hogy milyen elképesztő számítási kapacitásra van szükség ahhoz, hogy az adótornyok megfelelő minőségben tudják kiszolgálni a mozgásban lévő mobiltelefonok igényeit. (A telefonjainkat az üzembe lépés előtt repülési üzemmódba kellett állítanunk, mert a területen a világ legkülönbözőbb részéréről történő cellakapcsolási teszteket is végeztek.)

 neumann-iot-labor7.png

A gyár rendelkezésre álló technológiai fejlettségét jól példázza, hogy adott estben röntgen gépeket is bevetnek annak érdekében, hogy fény derüljön 1-1 nyomtatott áramkör mélyén rejtőző hiba felkutatására.

 neumann-iot-labor8.png

A Sanmina tatabányi érdekeltsége komoly globális logisztikai tevékenyéget is végez. Speciális orvosi berendezések üzembehelyezéséhez speciális szerszámokra illetve alkatrészekre is szükség van. Míg a berendezéseket nagy számban állítják elő a gyártók, az üzemebe helyezéshez szükséges szerszám készletekből igen kevés készül. Profi tervezés szükséges ahhoz, hogy a világ különböző részeire időben odaérjenek a szükséges eszközök, például 1-1 MR üzembe állításához. Óriási dedikált részleg végzi a szerződött partnerek számára a zökkenőmentes logisztikai lebonyolítást.

 neumann-iot-labor9.png

A nemzetközi vállalat számtalan gyártó megbízását látja el világszerte. Adatközpontok számára is készít szuperszámítógépeket, de emellett ellátja el az orvostechnikai eszközök üzemeltetésért felelős szerverek javítását és karbantartását is.

 labor.JPG

labor2.JPG

 Az informatikai eszközök mellett közvetlenül az orvostechnológiai eszközök karbantartása zajlik. Az eszközök testközelből történő bemutatása mellett élményszerű elbeszélést kaptunk arról miképpen működik egy MR vagy egy vérplazmát előállító centrifuga. Megtudtuk miképpen állít elő több Tesla egységnyi mágneses teret egy MR és, hogy mekkora ellenállásra van szükség mindehhez. A részleg munkatársai a világ minden pontjáról érkező orvosi berendezések szervízelését végzik. A Sanmina a naprakész tudás átadása mellett igyekszik a dolgozók egészségére is figyelni, így akik ezen a részlegen dolgoznak 15 féle oltást kapnak, hogy védettek legyenek az esetlegesen előforduló legegzotikusabb betegségek ellen.

Volt pár részleg ahová a szervezők legnagyobb jóindulata ellenére sem mehettünk. Ilyen volt pl. a HUAWEI elszeparált szupertitkos fejlesztőközpontja a gyáron belül.

A diákok a gyártással foglalkozó gyáregységet is megtekintették ahol már jóval a keleteurópai megjelenés előtti eszközöket készít a Sanmina SCI mely számunkra majd a jövő technológiáját jelenti.

Köszönjük a Sanmina-SCI munkatársainak, hogy lehetővé tették számunkra a gyárlátogatást, a DELL EMC-nek a támogatást valamint a finom ebédet, amit a program zárásaként a közeli hangulatos Czetis házban fogyasztottunk el.

p1100639.JPG

p1100646.JPG

p1100656.JPG

p1100667.JPG

p1100685.JPG

p1100694.JPG

p1100618.JPG