A Microsoft lehetőséget nyújt arra, hogy az Office 365 felhő alapú szolgáltatáscsomag egyes moduljait külön is megvásárolhassuk. Így módunk van rá, hogy akár csak a vállalati levelezésünk költöztessük ki a felhőbe a Microsoft Exchange Online szolgáltatását igénybe véve. 

 o365eol.jpg

  • 1 TB-os postafiók
  • Outlook és Outlook Web App
  • Prémium antivírus/antispam
  • Megosztott naptárak, névjegyek és feladatok
  • Mobil e-mail elérés a legtöbb mobileszközre, mint pl.
    BlackBerry, iPhone, Nokia, Windows Phone
  • Email archiválás és jogi megfelelőségi képességek 

Ezen megoldás segítségével kiválthatjuk a jelenlegi levelezésünket kiszolgáló teljes szerver oldali infrastruktúrát, radikálisan csökkentve költséginket egy rugalmasan alakítható, havi elszámolású konstrukcióval.

Licencelési konstrukció

Email-eink mindennapi kezelése nem változik, ugyanazon Outlook alkalmazást használjuk csak a levelezésünket működtető háttér rendszer változik! A szolgáltatás igénybevételéhez felhasználónként kell megfizetnünk a licence díjakat a Microsoft részére. A vállaltunk számára szükséges licenszek darabszámát legkönnyebben úgy tudhatjuk meg, ha számba vesszük azon email címeinket melyek egyedi bejelentkezési azonosítókkal rendelkeznek. Fontos kiemelni, hogy kizárólag azok a címek számítanak, melyekről leveleket küldünk és egyedi bejelentkezési adatokkal rendelkeznek, hiszen nem feltétlenül minden email címnek van egyedi postafiókja, lehetnek olyan címeink is melyekre küldött levelek automatikusan továbbítódnak egyedi címeinkre.

A dedikáltan megosztott valamint egyéb, kisebb-nagyobb csoportok számára létrehozott fiókokhoz nem kell licenszeket vásárolnunk!   

Példa 1

A nekünk szánt info@cegnev.hu –ra küldött levél továbbítódik ugyintezo1@cegnev.hu és ugyintezo2@cegnev.hu címekre, ebben az esetben három helyett csupán kettő db licence előfizetésére van szükség.

Példa 2

Megosztott mailbox-ként több kolléga is látja a saját fiókja mellé felcsatolt közös levelezést pl. info@cegnev.hu valamint küldeni is tud levelet ezen feladóval. Ebben az esetben sem kell a közös mailbox után, info@cegnev.hu, licenc díjat fizetnünk, hiszen a felhasználók saját (licencelt) azonosítóikkal férnek hozzá a megosztott fiókhoz.

Fontos tudnunk, hogy az Exchange Online licence konstrukció felhasználó alapján tartja nyilván a szükséges licenceket nem számítógépenként!  A licenc felhasználóhoz (log in name-hez) kötődik, ezért az adott felhasználó bármely gépéről (pl: asztali gép, notebook, mobiltelefon, tablet, stb.) kapcsolódhat a levelezéséhez.

Berecz Sándor