iotlab.JPG

Az IoT laborunkra jelentkezett diákjaink a programsorozat harmadik állomásaként a Microsoft székházába látogattak el.

Végh Péter - Microsoft Azure Technical Solution Specialist, a saját „IoT garázsprojektjének” történetén keresztül mutatta be a diákokoknak hogyan jutott el egy ötlettől a működő megoldásig.

p1100583.JPG

Sorra vettük a kipróbált, majd felhasznált komponenseket. Részletes beszámolót kaptunk a választott eszközökről, a működő okos megoldás hardveres valamint szoftveres konfigurálásáról és konkrét ismertetőt kaptunk arról hogyan zajlik az adatgyűjtés. Végül azt is megtudhattuk miképpen teremtett kézzelfogható értéket a Microsoft mérnökének a saját IoT megoldása a mért adatok egyszerű vizualizációjából fakadó konklúziók levonásával.

Péter egy ház pincéjéhez készített egy olyan megoldást mely segítségével valós időben távolról figyelemmel kísérheti, hogy a pincében milyen az aktuális páratartalom valamint hogyan alakul a hőmérséklet. Ezeket az adatokat a bárki számára ingyenesen elérhető Azure felhő szolgáltatások segítségével gyűjti egy adatbázisba és az Azure Web App, illetve PowerBI ingyenesen kipróbálható szolgáltatásait használja az adatok megjelenítéséhez is. A rögzített adatok grafikonja szépen kirajzol, olyan trendeket melyek felhasználásával Péter prediktív módon be tud avatkozni, hogy a megfigyelt helység ne dohosodjon.

Az üzembehelyezett szenzorok mért adatai a lenti képre kattintva bárki számára online elérhetőek! LIVE! ;)

iotsensordata.JPG

Péter a "garázsprojektjéhez" pontosan olyan eszközöket használt fel melyek közül jónéhányat  a diákok is kézhez kaptak Rab Gergő szakmai vezetésével es a Dell EMC támogatásával. Az IoT laborunk mintegy 8 hetes időtartama alatt a diákok saját ötleteiket valósítják meg majd belőlük.

A hétfői program második felében a Neumann diákjai prezentáltak a Graphisoft parkban! 

Következzék tehát, hogy a lelkes csapatok mely megoldások kifejlesztését irányozták elő a labor május közepére tervezett zárásáig:

  • Okostükör – Magic mirror

  • Tantermi széndioxid és zaj mérő

  • Látássérülteknek segítő okosszemüveg

  • Okos kaputelefon

  • Hordozható wireless adattároló

  • 4G navigáció képes quadcopter

  • Okosház

 A projektek részleteivel később jelentkezünk!

p1100613.JPG

p1100614.JPG

p1100607.JPG

p1100596.JPG

p1100600.JPG