2017. március 29.-én a budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakgimnázium harmincnégy diákja egy fél napos szakmai képzésen vett részt a VAR Kft szervezésében. A helyszínt a Microsoft Magyarország biztosította irodaházukban a Graphisoft parkban.

Neumannos diákok a Microsoft-nál

A szakmai nap központi témája a felhő alapú számítástechnika volt.

A program 9 órakor vette kezdetét egy rendhagyó megnyitóval. Szabó Péter a VAR Kft. ügyvezető igazgatója a DELL Magyarország támogatásnak köszönhetően adománycsomagot adhatott át Menyhárt Erika tagintézmény-vezetőnek. Az adománycsomag az iskola diákjai által életre hívott Show Your Voices projekthez szükséges eszközöket tartalmazott. A projekt hallássérültek kommunikációs problémáira próbál innovatív megoldásokat nyújtani.

Az igazgatónő elismerően nyilatkozott a rendezvény célját, a diákok élményközpontú oktatását illetően. 

Adomány átadása az iskola képviselőjének Menyhárt Erika tagintézmény-vezetőnek

IoT, felhő, vagy neurális hálók, gépi tanulás 

A megnyitót követően Rab Gergely (Tanácsadó, Dell Magyarország) tartott előadást IoT, felhő, vagy neurális hálók illetve gépi tanulás témakörében. Az előadás a felhő alapú technológiák egyre szélesebb körű terjedését az IoT - internet of things -  világán keresztül mutatta be a diákoknak. A tanulók bevonásával próbáltunk rámutatni a technológiai fejlődés által nyújtotta előnyökre a mindennapi életből vett példákon keresztül.

Rab Gergely (Tanácsadó, Dell Magyarország)

Felhőinformatikai áttekintő 

A következő előadást Bodnár Ádám (Termékmenedzser, Microsoft Magyarország) tartotta. Az izgalmas előadás során a diákok képet kaptak arról, hogy milyen beruházások szükségesek egy lokális vállalati informatikai infrastruktúra kialakításához illetve hogy ezzel szemben a felhő miért kézenfekvő választás bármely vállalkozás számára.

Bodnár Ádám (Termékmenedzser, Microsoft Magyarország)

A Microsoft termékspecialistája ismertette a felhőalapú szolgáltatások különböző szintjeit is:

  • IaaS - Infrastructure as a service - Infrastruktúra-szolgáltatás
  • PaaS - Platform as a service - Platformszolgáltatás
  • SaaS - Software as a service - Szoftverszolgáltatás
Felhő alapú szolgáltatások


Út a felhőbe, világcégektől származó történetek 

Egy rövid szünetet követően Berecz Sándor (Kereskedő, VAR Kft.) hozta még közelebb a felhő alapú technológiák világát a hallgatóság számára. Világszerte jól ismert márkák publikus esettanulmányai segítségével került bemutatásra, hogy milyen már jól bevált módszerekkel modernizálható 1-1 folyamat a cloud computing segítségével.

  • Heineken - A felhő segítségével érte el 10,5 millió vásárlóját.
  • Real Madrid - 450 millió szurkolója számára „hozta közelebb” a stadiont a felhővel.
  • Rolls-Royce - Szenzorok segítségével monitorozza a hajtóműveit.
  • Lotus F1 - Hatékonyabb szervezeti működés, mobilitás.
  • AccuWeather - Szintén felhőt használ az előrejelzéséhez.
  • Pixar - Az animációk előállításához annyi erőforrást használ amennyire épp szüksége van.

Berecz Sándor (Kereskedő, VAR Kft.)

A fenti történetek ismertetését követően bemutatásra került a Microsoft cognitive services. A gépi intelligencia erejét hasznosító megoldásokra a diákok is kiváló ötletekkel álltak elő. A szolgáltatás gyakorlati hasznát az alábbi látványos videón keresztül ismerhették meg a diákok:

Szerverszoba látogatás

Az előadásokat követően a szomszédos Inernational Business School jóvoltából szerverszobai látogatáson vettek részt a diákok Leposa Richárd (Senior IT Manager, IBS) prezentálásában.

Leposa Richárd (Senior IT Manager, IBS)

A szerverszobai látogatás útján a diákok testközelből láthatták, hogyan is néz ki valójában egy több száz felhasználót kiszolgáló informatikai rendszer. Kivételes lehetőség volt ez a diákok számára hiszen a világunk egyre nagyobb részét szolgálják ki a nyilvánosság elől gondosan elzárt adatközpontokból.

Neumannos diákok az IBS-ben