Mi az online tréningek előnye?

Ma már szinte minden megtanulható akár otthonról vagy az irodából is, hiszen az interneten rengeteg tutoriált – oktatóanyagot – találhatunk. Akár egy fotót szeretnénk retusálni, esetleg egy saját vagy céges honlapot létrehozni WordPress segítségével, elég csak a világhálón megkeresni a szükséges segítséget hozzá, és már bele is vághatunk a feladatba.

Az online tréningek legnagyobb előnye, hogy mindenki maga osztja be az idejét, vagyis akkor foglalkozik a témával, amikor éppen ráér. Nem kell egy tanfolyamra rohanni, nem kell másokhoz igazodni – ha van pár szabad óránk, csak leülünk a számítógép elé, és már kezdhetjük is a munkát.

Az Azure esetében az online videókon kívül PowerPoint anyagokat is letölthetünk, amik szintén hasznosak lehetnek, és ha elakadunk, akkor még mindig bízhatunk a fórumokban, ahol szakértőktől is kaphatunk tanácsokat.

Milyen területeket fednek le az Azure tréningek?

A Microsoft Virtual Academy nyolc nagyobb fontos területet tárgyal az Azure-ral kapcsolatban, amikhez a videókon kívül a már említett PowerPoint prezentációk is elérhetőek. Ez a nyolc terület pedig a következő:

1. Hibrid felhő kialakítása

A hibrid felhő kialakítása egyáltalán nem bonyolult az Azure segítségével. Csupán az önkiszolgáló portálra kell felmenni, és ott kiválasztani a Virtual Machines menüt, majd követni a tutorial további utasításit.

2. Azure tárolók és hálózatok

Az Azure tárolók legnagyobb előnye, hogy az igényeknek megfelelően skálázhatóak, vagyis ha több tárhely kell, akkor többet kapunk, illetve fordítva, ha kevesebbre lenne szükségünk, akkor kevesebbért fizetünk. A biztonságot ugyancsak az előnyök között említi a Microsoft, aminek egyik eleme a folyamatos geo-replikáció. Ennek keretében akár 4 másolatot is készíttethetünk az adatbázisunkról négy, földrajzilag különböző helyen található adatközpontban.

A Microsoft Azure Storage létrehozása mellett a felhőtárolás különféle módozatait, forgatókönyveit, illetve az előnyeit is megismerhetik azok, akik beleássák magukat a tréningekbe.

Az Azure Backup szolgáltatás előnyeit szintén részletesen taglalja az online segédlet a virtuális hálózatokkal együtt.

53396545l.jpg

3. Virtuális gépek és Azure AD

Az Azure virtuális gépek (VM) eltérő méretekre, és szoftver licenszekkel állnak a felhasználók rendelkezésekre. A virtuális gépek 10 méretben érhetőek el, így teljes mértékben az igényekhez igazíthatóak, és a licenszezésről is részletes információkat kaphatunk.

Az új virtuális gépek készítése szintén elsajátítható, és megismerhetjük az Azure Active Directory-t is, ami egy hatékony funkciókat kínáló identitás- és hozzáférés-kezelő megoldás a Microsoft Azure-tól.

4. Tárolási újdonságok a Windows Server 2012 R2-ben

A tárolási újdonságok egy hétköznapi felhasználó számára nem mondanak sokat, de egy rendszergazda, aki rendelkezik informatikai ismeretekkel, az olvasottak alapján el tudja dönteni, hogy milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járnak az új megoldások, és hogy ezek után érdemes-e az Azure-t választani.

5. Tárolás az Azure felhőben

A prezentációból kiderül, hogy egy SAN tároló (Storage Area Network) négyszer annyiba kerül, mint a felhőalapú tárolás, vagyis nem csak rugalmas, de valóban költséghatékony megoldásról is beszélünk.

Ezenkívül a felhőalapú tárolás egyéb előnyeit is szépen vázolja az anyag, csakúgy, mint azt, hogy pontosan mire is van szükség a tárhely kialakításához, és hogy miért is különösen biztonságos ez a megoldás.

6. Mentés a felhőbe – Microsoft Azure Backup

Az Azure Backup nem csak biztonságos, de a mentés is egyszerű és megbízható a felhőbe. De ami ennél is fontosabb, az a helyreállítás, hiszen előfordulhat, hogy az adatbázis sérül, ilyen esetekben pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyorsan áll újra helyre a rendszer.

A kis- és közepes vállalkozások számára érdemes olyan megoldást választani, ahol az Azure Backupot a Server Backuppal kombinálják. Az Azure Backup 120 napig őrzi meg a napi mentéseket, és 120 hétig a hetieket, míg a havi mentések kilenc évig tárolódnak.

7. Katasztrófa helyreállítás – Azure Site Recovery

A hazai kis- és közepes vállalkozások egyik közös jellemzője, hogy nem igazán rendelkeznek informatikai katasztrófatervvel, vagyis olyan forgatókönyvvel, amit egy esetleges katasztrófa esetén alkalmazhatnának. Márpedig ez elengedhetetlen lenne a folyamatos működéshez, egy kiesés ugyanis súlyos következményeket vonhat maga után.

Az Azure Site Recovery éppen az ilyen esetekben lehet hasznos, hiszen ez a megoldás jelentősen megkönnyíti a helyreállítást, és konfigurálni is egyszerű a funkciót.

8. Hyper-V Live Migration és a hibatűrő fürtözés

A migráció egy olyan eljárás az informatikában, amikor az adatokat a régi rendszerből egy újba telepítjük át – az Azure-ral gyors és egyidejű adatátvitel valósítható meg leállás nélkül.

Azure tuturiálok a YouTube-on

Ha valaki tud angolul, akkor persze sokkal több lehetőség áll a rendelkezésére. Honlapok, ahol konkrét gyakorlati tanácsokat kaphat az illető, az ingyenes oktatóvideókról, amikkel sokkal könnyebb elsajátítani egy-egy feladatot, már nem is beszélve.

Ezekben a videókban az a legjobb, hogy a legtöbb esetben laikusoknak készülnek. Nem úgy, mint a fentebb taglalt, a Microsoft Virtual Academy-n található segédletek, amik eleve rendszergazdáknak szólnak, így egy földi halandó – mondjuk egy startup vezetője – nem sokat ért belőlük.

Találhatunk videót arról, hogyan készíthetünk honlapot az Azure-ral, illetve számos olyat, ahol az Azure egyes funkcióit ismerhetjük meg közelebbről. Sajnos, magyar nyelvű oktatóvideó egyelőre nincs, vagy csak nagyon eldugták, így maradnak a Microsoft által készített anyagok.

Egyéb Azure oktatóanyagok

A videókon kívül írott anyagokból is sokat találhatunk az interneten. Itt megint csak el kell mondani, hogy magyarul nem kényeztetnek el minket a hozzáértők, vagyis javarészt az angol nyelvű tutoriálokra támaszkodhatunk.

Az olyanokra, mint például a tutorialspoint által készített, egész részletes ismertetőre, ami az Azure valamennyi funkcióját lefedi. Az első ránézésre is jól látható, hogy bár az Azure büszke rá, mennyire egyszerű a platform kezelése, rengeteg dolgot kellene megtanulnia annak, aki komolyabban el szeretne mélyedni ebben a felhőalapú szolgáltatásban.

Az oktatóanyagoknak létezik egy haladóbb változata is. Ezek már kétségkívül inkább profiknak szólnak, nem pedig kezdőknek, ami a témákból is kiderül, amiket a cikkek taglalnak.

Annyi már ebből is világos, hogy aki az Azure valamennyi funkcióját ki szeretné aknázni, annak bőven kell időt és energiát szánnia a platform megismerésére, ezért ha valaki biztosra akar menni, jobb, ha szakember segítségét kéri a témában.