Minden kétség nélkül kijelenthetjük, hogy az informatika ma a gazdaság valamennyi területén nélkülözhetetlen, legyen az az egészségügy, a közigazgatás, vagy éppen az autógyártás.

Sőt, mindez annyira természetes, hogy a legtöbb esetben észre sem vesszük, mi minden múlik a jó informatikai szakembereken, és a könnyen kezelhető rendszereken.

Az informatikai oktatásnak prioritásnak kell lennie

Időről időre halljuk, hogy mennyire keresett az informatikusi szakma, és, sajnos, egyelőre a jele sem látszik a változásnak ezen a téren – jelenleg is közel 10.000 betöltetlen informatikusi állás van Magyarországon.

Hogy a növekvő igényekkel miért nem tart lépést az oktatás, vagy hogy a fiatalok miért nem látnak perspektívát ezen a pályán, az mindenki számára rejtély.

Ráadásul a helyzet valószínűleg tovább romlik, ahogy egyre több ágazat kapcsolódik be az IT világába, és valamennyi tudományághoz és szakterülethez nélkülözhetetlen lesz az informatika, amivel együtt folyamatosan nő a kereslet az informatikusok iránt is.

A Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország most elindított programjával a maga eszközeivel megpróbál változtatni ezen a rózsásnak éppen nem mondható helyzeten.

35288636m.jpg

A „Legyél te is informatikus!” kezdeményezés célja, hogy minél több diák kapjon kedvet az informatikusi szakmához, hiszen a jövő megállíthatatlan, már ami az informatikát illeti.

Informatika az egészségügyben

Ha a mindennapi tapasztalatainkra alapozunk, akkor gyakran semmi változást nem tapasztalunk, mondjuk, a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest az egészségügy területén.

Még mindig papírra írt beutalókkal megyünk a szakrendelésekre, még mindig papíron – illetve már elektronikus levélben is – kapjuk meg a leleteinket, és gyakran adódik az az érzésünk, hogy nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.

Ez a helyzet már csak azért is szomorú, mert léteznek egészségügyi informatikai – eHealth – rendszerek, olyanok is, amiket kifejezetten a hazai igényekre szabtak, de maga a terület annyira hatalmas, és olyan széttagolt, hogy egyetlen rendszerrel képtelenség azt lefedni, emiatt pedig gyakran adódnak kompatibilitási problémák is.

A hazai fejlesztésű EMMA jó példa az integrált rendszerekre, ugyanis más gyártók hasonló rendszereivel is képes kooperálni, miközben minden fontos területet lefed, legyen az az adminisztráció, vagy éppen a diagnosztikai, illetve a gyógyítást segítő szakrendszerek.

Ezek segítségével olyan bonyolult feladatok is elvégezhetők, mint a CT-felvételek elemzése, amit elektronikusan kap meg a leletet készítő orvos akár egy másik kórházban is, így a diagnózis szinte pillanatok alatt elkészülhet.

Az informatika szerepe az egészségügy egyéb területein

Még mindig az egészségügynél maradva: az informatikának, illetve a felhőnek hatalmas szerepe lehet a jövőben a távoli diagnosztikában, illetve az egészségi állapot távolról történő állandó monitorozásában is.

A fejlett országokban az idősek aránya folyamatosan nő, ami nagy kihívások elé állítja az egészségügyet. De nem csak az egészségügyben tevékenykedő szakemberek és cégek látják meg az ezen a területen rejlő lehetőségeket, hanem a számítástechnikai vállalatok is megjelennek a saját fejlesztéseikkel.

A tajvani Acer például az egyik legnagyobb orvosi eszközöket is gyártó céggel, az Omronnal kezdett együttműködésbe, aminek az eredményeként mind az egészségi állapot monitorozása, mind pedig a távoli diagnosztika területén saját megoldással álltak elő. Az egészségügyi távfelügyelet keretében a páciens életjeleit a nap 24 órájában nyomon követik, és szükség esetén azonnal értesítik a szakszolgálatokat.

Sőt, a jövőben talán orvoshoz sem kell mennünk, a távoli diagnosztika ugyanis lehetőséget biztosít majd rá, hogy kapcsolatba lépjünk az egészségügyi személyzettel, és a diagnózis mellett a kezelésre vonatkozó utasításokat is kaphatunk.

A hasonló megoldások egyébként az okosotthonokra fejlesztett rendszereknek is a részét képezik, és tulajdonképpen innen láthatjuk, hogy valóban minden összefügg mindennel, és minden hátterében az informatika, és a felhőszolgáltatások állnak.

Az autógyártás és az informatika elválaszthatatlanok

Az autógyártás több területen is szorosan összefonódott az informatikával. Nem csupán a beszállítóknál megtalálható informatikai rendszerekre kell itt gondolni, hanem a gyártást támogató rendszerekre is.

De említhetjük akár a CAD/CAM technológiát, vagy a navigációs rendszereket is, amik ma már egyetlen gépkocsiból sem hiányozhatnak.

Egy viszonylag új, de nagy potenciált rejtő területet jelentenek az autonóm autók is, amik gyakorlatilag önmagukat irányítják. Vagyis egyelőre csak bizonyos keretek között, a teljesen önjáró autók ugyanis még inkább csak koncepció szintjén léteznek, de olyan gépkocsit már most is vehetünk, ami beparkol helyettünk, vagy éppen a tolatásban nyújt segítséget.

A felhőalapú technológia használatával mindenesetre ma már nem okoz gondot egy okosautó – connected car – szoftvereinek over-the-air, vagyis vezeték nélküli hálózaton keresztül történő frissítése.

Ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy esetleges programhibát javítani lehessen azért, hogy az autó vezetése valóban biztonságossá váljon.

Bizonyos megoldások pedig azt is lehetővé teszik, hogy mind a járművet, mind pedig magát a sofőrt monitorozni lehessen távolról. És ha ez még nem lenn elég, egy, az agy hullámait érzékelő headsettel a vezető fáradtsági szintjét is mérni lehet, amivel megelőzhetők a balesetek.

Bár ezek a megoldások ma még talán túl futurisztikusnak tűnnek, a közeledés biztonságosabbá tételének mindenképpen az egyik prioritásnak kell lennie, akár úgy, hogy az autó kap okos funkciókat, akár a sofőr éberségének fenntartásán keresztül.

Informatika a közigazgatásban

Mivel mindannyian szeretnénk a lehető legegyszerűbben intézni az ügyeinket, legyen az az adóbevallás elkészítése, vagy a felsőoktatási felvételi jelentkezés, ezért az informatika a közigazgatásban is egyre nagyobb szerephez jut.

Ma Magyarországon az Ügyfélkapu használóinak száma meghaladja a kétmilliót. Ők azok, akik így számos ügyet intézhetnek online, azaz anélkül, hogy el kellene menniük egy-egy hivatalba, amivel nem csak időt spórolhatnak, de sokkal kényelmesebbé is válik az egész folyamat.

Az elektronikusan intézhető területek köre folyamatosan bővül. 2013-tól például már az építési engedélyek kiadására vonatkozó kérelem is benyújtható online – ehhez tulajdonképpen egy felhőszolgáltatás kapcsolódik, ahová valamennyi szükséges dokumentum feltölthető, vagyis ezután nem kell az építési hatósághoz rohangálni a pótlásokkal, és egyúttal a papír pazarlása is megszűnik.

Az informatika szerepe az egyéb területeken

A fentieken kívül még számos területen játszik fontos szerepet az informatika.

A HR is egy közülük, ma ugyanis a munkaerő felvétele szinte már elképzelhetetlen a hagyományos módon. Az önéletrajzok kezelése, a hirdetések megjelentetése, és a jelentkezőkkel történő kapcsolattartás mind-mind online felületeken történik.

A HR Felhő nevet viselő szoftver például a folyamat egészében menedzseli a toborzást, és még a költségek csökkentéséhez is hozzájárul.

Rengeteg példát lehetne még hozni arra, hogy az informatika hogyan hatja át az egyes szakterületeket. A digitális tananyagok megjelenésével jelen van az oktatásban, de része a kereskedelemnek, a személyszállításnak – ami mostanában elég sok vitát vált ki hazánkban –, és még hosszan sorolhatnánk a példákat.

Többek között ezért is fontos, hogy megfelelő hangsúlyt kapjon az informatikusok képzése, mert a világ és a mindennapi élet ma már elképzelhetetlen nélkülük.