Az Office 365 már jó ideje elérhető mindenki számára és sokan döntöttek úgy, hogy vállalati levelezésüket Exchange Online alapú rendszerre cserélik. Alábbi cikkünkben azok számára nyújtunk segítséget akik annak lehetőségét mérlegelik, hogy áttérjenek, e felhő alapú infrastruktúrára vagy sem.

Sok szempontot kell figyelembe vennünk mielőtt döntünk a hagyományos, helyi, saját infrastruktúra és a felhő alapú bérelt rendszer között, alább sorra vesszünk néhány fontosabb kulcskérdést.

 

Felhő alapú rendszer

Exchange Online for Office 365 for enterprises

Saját „vas”

Exchange Server 2013

Költségek

Nincs többé szükség költséges beruházásokra, a hardverek és a szoftverek folytonos fejlesztésére, naprakészen tartására. Jelentősen csökkennek az üzemben tartási költségek. A rendszer mindig up-to-date a biztonsági frissítéseket tekintve valamint az elérhető legújabb verzió áll folyamatosan rendelkezésünkre.

A rendszer folyamatos fejlesztésének eredményeképp mára csökkent az üzemben tartáshoz szükséges adminisztrációs idő, de időről-időre szükséges a szoftver valamit a hardverek frissítése.

Rendelkezésre állás

Az Exchange Online 99.9 %-os pénzügyileg garantált rendelkezésre állási időt (SLA) biztosít. A rendszerek földrajzilag elkülönült módon redundánsak, így egy esetleges üzemszünet lehetősége jelentősen lecsökken.

Egy esetleges áramszünet vagy egyéb nem befolyásolható váratlan események könnyedén elérhetetlenné tehetik a teljes céges levelezést.

Felügyelet

Egyszerűsített adminisztrációs felület, melyet egy böngésző segítségével bárhonnan elérhetünk egy maximálisan biztonságos és hitelesített csatornán keresztül. A rendszer minden esetben értesít minket a várható fejlesztésekről egyéb történésekről.

A legmagasabb fokú konfigurálási és felügyeleti lehetőségek.

Tárhely

50 GB felhasználónként minden postafiókra.

A vállalatunknál lévő mailboxok számára dedikált tárterület a pénztárcánk szabja meg.

Anti-spam/ 
anti-malware

Professzionális, rendszerbe épített spamszűrő. Exchange Online Protection.  

Alap szintű védelem, extra díj fejében bővíthetőek a lehetőségek.

Jogszabályi megfelelőség

ISO-27001 és FISMA minősítés.

Konfigurálás függvénye.

Szoftver díjak

Az előfizetés tartalmaz minden szükséges szoftver liszenszet valamit hozzáférési liszenszet (CAL).

A szervert kiszolgáló operációs rendszer mellett szükséges az Exchange Server 2013 licence megvásárlására valamint minden felhasználó számára szükséges úgynevezett hozzáférési liszenszet is vásárolni. Továbbá ezek a költségek egyszeriek, de minden újabb verziónál, frissítésnél felmerülnek majd.

 

Konkrét példa

Vegyük sorra milyen szoftver beruházási költségek merülnének fel a mai napon  egy 10 fős cégnél az első évben

 

Felhő alapú rendszer

Exchange Online for Office 365 for enterprises

Saját „vas”

Exchange Server 2013

Helyi szerver operációs rendszer

1 db WinSvrStd 2012R2 SNGL OLP NL 2Proc

x

980 EUR

Szerver hozzáférési licenc

10 db WinSvrCAL 2012 SNGL OLP NL UsrCAL

x

10 x 34 EUR = 340 EUR

Levelezőszerver

1 db ExchgSvrStd 2013 SNGL OLP NL

x

720 EUR

Levelezőszerver hozzáférési licenc

10 db ExchgStdCAL 2013 SNGL OLP NL UsrCAL

x

10 x 79 EUR= 790 EUR

Exchnage Online előfizetés egy évre

10 db ExchgeOnlnPlan1Open ShrdSvr SNGL SubsVL OLP NL Annual Qlfd

10 x 34.74 EUR = 347.4 EUR / év

x

Beruházási költségek összesítése az első évben

347.4 EUR

2.830 EUR

 

Táblázatunk kizárólag a szoftverek beszerzési díjját tartalmazza. A kiszolgáló hardver árát nem. Egy szerver átlagos ajánlott élettartama 5 év. Könnyen belátható, hogy az Exchange Online 8 év alatt éri el azt a költésget, amit helyi rendszerek esetén CSAK a szoftverekre el kell költeni. Ha a "VAS"-at is belevesszük ez az időtartam már kb. 10 év. Ennyi idő alatt ha nem frissítjük a helyi rendszerünket nagy valószínűséggel alkalmatlan lesz arra, hogy megfelelő minőségben kiszolgáljon minket.
 
A táblázat azt sem tartalmazza, hogy 10 év alatt az admnisztrációs költésgekből és a leállások okozta kiesésekből mennyi extra pénzt takarítanánk meg.