Ötödik alkalommal adta közre éves kutatási eredményeit a RightScale, rávilágítva érdekes trendre a cloud computing világában. A felhő egyre terebélyesedik és szaporodik: a vállalatok nagy része már egyszerre több ezer virtualizált gépet futtat.

A 2015-ös összesített adatok arra utalnak, hogy a felhőpiac kezd felnőttkorba érni: egyre inkább megszilárdul, hogy mind többen és többen kezdik alkalmazni a felhőtechnológiákat a legkisebb vállalatoktól a multinacionális cégekig, s eközben a felhőszolgáltatók portfóliója is megszilárdul.

A felmérés során több mint ezer IT szakembert kérdeztek meg a felhő és a releváns technológiák adoptálásáról. A válaszadók 42 százaléka 1000 alkalmazottnál többet foglalkoztató vállalatokat képviselt.

Jelentősen nőtt a hibrid felhő

A megelőző egy évben sok korábban csak publikus felhőket használó vállalat tért át a hibrid rendszerek alkalmazására. A válaszadók 77 százaléka dolgozik jelenleg ilyenekkel az előző évi 63 százalék után.

Jól látszik, hogy az amerikai piacnak mennyire szerves részévé váltak már a különféle felhőszolgáltatások: az irodai munka megkönnyítésére, kollaborációra, adattárolásra vagy éppen biztonsági mentésekre használt szolgáltatásokat már nem csak azok a cégek használják, amelyek a számos különböző telephely miatt rászorulnak, hanem azok is, amelyek felismerték, hogy egyszerűen kényelmesebb és gyorsabb a felhőben dolgozni.

Összességében a válaszadók 95 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aktívan használ hibrid felhő alapú szolgáltatásokat, vagyis ma már inkább az számít renitensnek, aki nem kísérletezik hasonlóval.

A publikus és privát felhők alkalmazásának mértéke természetesen magában is növekedett, nem csak a közös halmaz bővült.

  • Publikus felhőmegoldásokat 2015-ben 88, 2016-ban pedig 89 százalék használt, tehát itt minimális a növekedés, bár egyébként sincsenek sokan, akik még nem ruháztak be ilyen szolgáltatásba.
  • A privát felhőket 2015-ben még csak 58 százalék használta, míg 2016-ban már 71 százalék adoptálja, vagyis itt jelentős a bővülés.

6 felhőben egyszerre

A RightScale felmérése alapján egy átlagos vállalat már nem kevesebb, mint 6 különféle felhőmegoldást alkalmaz egyszerre. Ez a következőképpen jön ki:

  • A jelenleg futó alkalmazások, tehát a már adoptált rendszerek esetében a publikus felhőknél 1,5, a privát felhőknél 1,7 az átlag.
  • Azon szolgáltatások esetében, amelyekkel a cégek jelenleg is kísérleteznek, vagyis az adoptálás még nem teljes, az átlag 1,5 publikus és 1,3 privát felhők esetén.

Ezeket összeadva éppen 6,0-ás átlag jön ki. Ebből az is nyilvánvaló, hogy azok a cégek, amelyek egy-két felhőszolgáltatást már aktívan alkalmaznak, nem is gondolkodnak azon, hogy megérte-e váltani, sőt: egyre újabbakkal és újabbakkal kísérleteznek.

Egyre több munkafolyamat a felhőben

Egyáltalán nem váratlan, hogy az elmúlt évben még több munkafolyamatot költöztettek a cégek a felhőbe – elsősorban a privát felhőszolgáltatásoknál volt komoly a bővülés.

Azoknak a cégeknek az aránya, amelyek több mint 1000 virtualizált gépet futtatnak privát felhőben, a tavalyi 13-ról 17 százalékra nőtt, míg az ezer alattiaké, vagyis a kisebb cégeké 22-ről 31 százalékra.

A legnagyobb kihívás a biztonság

2013 óta a cégek rendre a biztonságot jelölik meg, mint a legnagyobb kihívást a felhővel kapcsolatban – idén ez változott, a második helyre szorult. Érthető, hogy sokan aggódnak amiatt, hogy adataikhoz illetéktelenek férhetnek hozzá vagy azok elveszhetnek, bár a felhő a tapasztalatok szerint legalább olyan biztonságos, mint az on-premise telepített rendszerek (jellemzően azért is, mert a felhőszolgáltatók adatközpontjaiban számos redundáns megoldást alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik, hogy a gépek akkor is működjenek, ha valami a rendszerben meghibásodik, hogy az adatok ne vesszenek el a hardver hibájakor sem és így tovább).

31289857m.jpg

A leginkább most az erőforrások és a szakértelem hiánya miatt aggódnak a cégek: kevés a szakember, aki a cloud computing terén eléggé otthonosan mozogna, ez pedig érhetően nem növeli a biztonságérzetüket. Tavaly emiatt még a szakemberek 27 százaléka aggódott, idén már 32 százalék jelölte meg, míg a biztonsági aggodalmak 28-ról csak egy százalékkal növekedtek.

A jellemző válaszok között szerepelt még a kompatibilitás, az, hogy egyszerre több felhőszolgáltatást hogyan kezelhetnek megfelelően, illetve a működtetési költségek, a privát felhők kialakításának bonyolultsága, a megfelelő kontroll és a teljesítmény.

Bizakodásra ad okot, hogy a teljesítmény és  a privát felhők kiépítése idén már kevesebbeket aggaszt.

Érdekes ugyanakkor, hogy bár a vállalatoknál dolgozó szakemberek több mint negyede (egészen pontosan 26 százaléka) tartja gondnak a felhők fenntartásának költségeit, mégis kevesen próbálják optimalizálni a költéseket.

A legtöbben a monitorozást és méretoptimalizálást alkalmazzák (45%), de csak a cégek harmada kapcsolja le automatikusan a felesleges munkafolyamatokat vagy köti időhöz futtatásukat (tehát kapcsolják le például éjszakára azokat).

Jellemző trend, hogy a felhőszolgáltatók szolgáltatáspalettája egyre szélesebb: ahogyan a cégek nagy része már megbarátkozott a felhővel vagy legalábbis az adoptálás folyamatában van, olyan új szolgáltatásokat is bátrabban vezetnek be a piacra, amelyekre korábban korlátozott volt az igény.

Összességében elmondható, hogy a felhő már nem egy új trendnek, elővigyázatossággal kezelt technológiának számít. A felhőalapú tárhelyek és irodai szoftverek már szinte minden nagyobb cégnél megtalálhatóak, és a kisebbek jelentős része is alkalmazza őket.

Ezzel együtt persze bizonyos aggodalmak és gondok is megjelentek: sokan, akik a privát felhőben látják a megoldást (elsősorban a nagyvállalatok, akik így nagyobb kontrollt kapnak, mint a publikus felhőmegoldások esetén, ami növeli biztonságérzetüket), sokallják a fenntartási költségeket és hiányolják a megfelelő szakembereket. Ezeket a kérdéseket azonban a következő években az új optimalizációs technológiák és az egyre több felhőalapú szolgáltatásokra szakosodott szakember piacra érkezése megoldja majd.

Mennyire releváns ez a magyar piacra nézve?

Hazánkban a felhőhöz hasonló technológiák mindig néhány év késéssel fejtik ki hatásukat. Az Egyesült Államokban már megszokottnak számít, ahogyan Nyugat-Európában is, míg Kelet-Európa még éppen csak ismerkedik ezekkel a megoldásokkal. A Nagyobb cégeknél persze már itthon se ritka, hogy kihasználják e technológiák előnyeit, a kisvállalkozások azonban ritkán gondolkodnak felhőalapú megoldásokban.

Aki az adoptáción gondolkodik, annak viszont nagyon is érdemes az amerikai piacot figyelnie: meggyőzőek az adatok, hiszen a felhő bevált, annyira, hogy a legtöbben már egyszerre több felhőszolgáltatást is aktívan használnak, és egyre bővítik az eszköztárat. Ez bizonyítja, hogy a felhő nem olyasvalami, amitől tartani kell, és azt is láthatjuk, hogy mindenképpen ez a jövő útja.

Aki felismeri ezt, és 2016-ban itthon is megkezdeni az átállást, az pedig munkafolyamatait úgy optimalizálhatja, ahogyan konkurenseinek talán csak évek múlva jut majd eszébe.

A legjobb megoldások már elérhetőek itthon is, semmi sem gátolja akár a legkisebb vállalkozást abban, hogy felhőalapú tárhelyre költöztesse létfontosságú adatbázisait, vagy az irodai munkát tegye egyszerűbbé, megkönnyítve ezzel munkatársai életét és valószínűleg időt, pénzt és energiát takarítva meg.

 

RightScale kutatás: http://www.rightscale.com/blog/cloud-industry-insights/cloud-computing-trends-2016-state-cloud-survey#hybridcloudadoption