AMCHAM pályázat - "Egészségbarát munkahely" 

Az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara által meghirdetett Egészségbarát munkahely pályázaton nyert cégek mindegyike különleges példával rukkolt elő, melyeket dolgozóik minden bizonnyal örömmel vettek: saját uszoda, saját zenekar, saját gyógymasszőr, saját egészségtanácsadó. Ez mind nagyon jól hangzik, de mi a helyzet a hazai magán és állami szféra szervezetei között? A kérdés megválaszolását az olvasóra bíznánk..., viszont nézzünk egy másik aspektust. 
Az AMCHAM pályázat másik eredménye, hogy olyan cégek is megkapták a kitüntető "Egészségbarát munkahely" oklevelet, akik lehetőségeikhez mérten igyekeznek támogatni munkatársaik és családjaik egészségmegőrzését. Szabó Pétert a VAR Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, akik megkapták ezt az elismerõ oklevelet.

Önök idén először indultak a pályázaton. Ez jelenti azt, hogy mára érett meg az egészségbarát munkahely elgondolása?

Jól fogalmazta meg, mára érett meg, ám a cég alapítása óta fontos, hogy az egészségbarát megoldások szerves részét képezzék üzletmenetünknek. Véleményem szerint nem önállósítandó ez a cél, hanem együttesen kezeljük az egészség- és családbarát, illetve környezet- és társadalomtudatosság gondolkodásmódját.
Fontos ez, hiszen munkapiaci elõnyként éljük meg a dolgozóinknak nyújtott jövedelemkiegészítő juttatásokat, melyekkel szándékaink szerint segítsünk megteremteni a nyugodt és kreatív munkavégzéshez szükséges inspiráló légkört és biztos családi hátteret.

Hogyan oldják meg az egészség- és családbarát munkakörülmények kialakítását?

A cég profilja az informatikai tanácsadás, így nagy hangsúlyt fektetünk az ergonómikus belső tér kialakítására, illetve az együttműködési szerződések kötésére egészségügyi szolgáltató cégekkel.  Ez a kulcsszó!, hiszen mi az informatikához értünk, a családtámogatás viszont kitűzött célunk. Számos kölcsönösen előnyös támogatási rendszert kötöttünk, bölcsödével, óvodával, orvosi intézménnyel, alapítvánnyal. Lehetőséget biztosítunk munkatársainknak sportolásra, egészségügyi tanácsadásra, gyermekeik elhelyezésére közeli intézményekben és rendszeres orvosi vizsgálatra. Saját intézmény fenntartása számunkra nem gazdaságos és nem is lehetséges, ám az egészségügyi és szociális lehetőségek költségvonzatát a cég fedezi.  
A 2005. évben jelentősen bővült gárdánk, és családtagok számára több – már hagyománynak számító – közös kirándulást és programot biztosítottunk, ahol is a közösséggé való kovácsolás volt a cél.

Ezek azért igen költségigényes tevékenységek, még akkor is, ha partneri együttműködés keretében oldják meg. Honnan a fedezet rá?

A VAR jól prosperáló cégként mindig is igyekezett számos juttatást biztosítani alkalmazottainak, de természetesen igénybevesszük az állam által nyújtott segítségeket, úgy mint adókedvezmény az egészségpénztári szolgáltatásokra, vagy pályázatokon való indulás. 
Különben üzleti érdekünk, hogy dolgozóink egészségügyi és családi háttere biztos legyen, mivel fontos a magasan kvalifikált munkaerő megtartása, hiszen tevékenységünk alappillére a szakértelem, mely fejlesztésébe igen sokat invesztálunk. 

Említette, hogy a környezettudatosság is része a gondolkodásmódnak, hogyan kapcsolódik ez az egészségbarát üzletvitelhez:

Az egészségmegőrzés nem csak preventív intézkedésekbõl áll, hanem környezetünk tisztántartásából is. Munkatársaink számára lehetõséget biztosítunk otthonukban keletkezõ veszélyes hulladék behozatalára, melynek szakértőkhöz való eljuttatását vállaljuk.
Sokan nem is gondolnák, hogy az irodai munkavégzés során is hatalmas mennyiségű  hulladék keletkezik, viszont ennek nagy része újrafelhasználható. Mint ahogyan az utcán is egyre több szelektív hulladékgyûjtőt találunk, házon belül is megoldottuk a szelektív gyűjtést. Azt gondolom, hogy egy cégnek az adminisztratív és költségvonzatát fel kell vállalni, így hozzájárulva az újrahasznosítás mind nagyobb elterjedéséhez. Ezt a folyamotot pont a napokban hitelesítettük az ISO 14001 minőségirányítási szabvány szerint.


Elmondhatjuk, hogy a tudatos odafigyelés nagyon sokat számít az egészségbarát üzletvitel kialkításánál, és lehetőségek megkeresésével akár forrásokat is találhatunk. A munkáltatók ilyen intézkedésekkel kivívhatják a dolgozók lojalitását.