internetofthingsfinalyearengineeringprojecttopics.jpg

A tárgyak internete (IoT) olyan technológia, amely a mindennapi fizikai tárgyakat olyan ökoszisztémává alakítja át, amely gazdagabbá és egyszerűbbé teszi az életünket. A mosógépektől a garázsajtókig az IoT több milliárd dollárosra hízott iparága egyre több mindennapi tárgyat tesz digitálisan munkára foghatóra, azzal hogy okosabbá teszi őket. 

November 22-én útjára indult a Neumann IoT laborunk második évada!

iotlab.JPG

A szakkört ismét a DELL EMC támogatásának köszönhetően hívtuk életre a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola diákjai számára.

Nagyratörő tervek születtek! ;)

  • okos fogyasztásmérő óra leolvasó
  • VR kesztyű mely új dimenziót biztosít a VR élménynek
  • moduláris felépítésű multifunkciós drón
  • rPI alapú MIDI kontroller
  • okos kaputelefon
  • tárgyak távoli helymeghatározását segítő eszköz
  • 3D feltérképezésre alkalmas drón
  • mágneskártyás ebédjegy 

A projektötletek megvalósításához szükséges eszközök számbavétele és átadása megkezdődött, a diákok megkezdték a felkészülést a következő decemberi alkalomra ahol technológiai előadásokat fognak tartani egymásnak.

A labor ezúttal is nagy népszerűségnek örvend. Mintegy 40 diák szerveződött csapatokba, hogy kreatív ötleteiket közösen valósítsák meg a program mintegy 5 hónapos időtartama alatt. Mivel az IoT egy feltörekvő technológia úgy tűnhet, hogy egy-egy projekt megvalósítása túlzott kihívást jelent, de mint ahogy arra tavalyi első laborunk is rámutatott a diákok lelkesedése és kreativitása képes lehet legyűrni az akadályokat.

Az IoT projektek továbbra is olyan egyszerű elektronikai koncepciók útján valósulnak meg, mint az elmúlt évben. Most is lehetőségük lesz a csapatoknak véghezvinni megoldásaik felhő alapú integrációját, hogy valós időben dolgozhassák fel a munkára fogott szenzorok adatait.

Széles körű kínálattal és futurisztikus alkalmazási körrel ez az innovatív technológia hatékony platformnak számít a diákoknak egy szélesebb körben felhasználható tudás megszerzéséhez. Az IoT projektek nemcsak az innovatív technológiák megismeréséhez nyújtanak segítséget, hanem hasznosak lehetnek a jövő munkaköreinek betöltésében valamint tanulmányaik során is.