Az internet ma már olyan a vállalkozások számára, mint sok-sok évvel ezelőtt a telefon, majd pedig a fax voltak. Internet nélkül rengeteg vállalkozás élete állna le egyik pillanatról a másikra, a cégek ugyanis annyi szállal kapcsolódnak az online ügyintézéshez, hogy enélkül a számlák kezelése éppolyan nehéz lenne, mint az ügyfelekkel történő kapcsolattartás.

Fontosabb az internet a cégek számára, mint a fűtés

Sajnos, Magyarországon nem végeztek még a témával kapcsolatos felmérést, de nagy rá az esély, hogy hasonló eredmények születnének, mint Nagy-Britanniában. Ott kis és közepes cégek vezetőit kérdezték meg közvéleménykutatók arról, hogy mely tényezőket tartják a legfontosabbnak a cég működéséhez.

Ebből az derült ki, hogy a széles sávú internet tízből kilenc cégvezető szerint a legfontosabb feltétel egy adott vállalkozás működéséhez. Amikor pedig az olyan funkciókat kellett rangsorolniuk, mint a fűtés vagy a víz, ezek a tényezők eléggé hátul szerepeltek a listán.

Vagyis a közszolgáltatások egy része nélkül a vállalkozás remekül működne tovább, egészen addig, amíg van internetkapcsolat.

A fenti eredmény egyáltalán nem meglepő, hiszen rengeteg olyan terület létezik, ami internet nélkül ma már működésképtelen lenne, legyen az a marketing, vagy éppen a banki tranzakciók kezelése.

Miért van szüksége a vállalkozásnak a széles sávú internetre?

Mielőtt megnéznénk, hogy hol is áll hazánk a széles sávú internettel való ellátottság területén, érdemes sorra venni, hogy miért is jó a gyors internet a cégek számára. Erre a kérdésre a magától értetődő válasz, hogy a gyors mindig jobb, de szakmai okai is vannak a széles sávú net bevezetésének a kis- és közepes vállalkozások irodáiba, üzleteibe.

Felpörgethető a kommunikáció

Az üzlet egyik alapköve a kommunikáció. Kommunikáció az ügyfelekkel, a vevőkkel, a beszállítókkal, és mindehhez az internet biztosítja az egyik csatornát. Legyenek azok az e-mailek, az azonnali üzenetek, a Skype, sőt, rengeteg vállalkozás tart fönt online ügyfélszolgálatot is, ahol mind chatben, mind pedig videó chaten lehetősége nyílik az ügyfélnek, hogy feltegye a kérdéseit.

Ha túl lassú az internetkapcsolat, akkor akadozik például a Skype, és a hang sem olyan jó minőségű, ami megnehezíti egy videokonferencia lebonyolítását is. Ezért fontos a gyors internet, hogy az alkalmazottak és az ügyfelek közötti kommunikáció minél gördülékenyebb legyen.

24966474l.jpg

Gyors internettel nagyobb a produktivitás

A vállalkozások ma már szinte mindent az internet segítségével intéznek. A rendelések leadását, az ügyfelekkel való kapcsolattartást, a felhőből történő adatletöltést és a feltöltést, de az online marketing is a reneszánszát éli.

Bár a széles sávú internettel néha csak másodperceket nyerünk, egy nagyobb fájl esetén azonban akár perceket is megtakaríthatunk azzal, ha gyors az internetünk. Vegyünk például egy grafikai stúdiót, ahol az elkészült anyagokat feltöltik a felhőbe, ahol azután az ügyfél is megnézheti őket. Ezek a fájlok – a hirdetések tervei – gyakran igen méretesek, és amikor szorít a leadási határidő, igen sokat számít az a néhány perc is.

A másik szempont, ami miatt fontos a széles sávú internet a cégnél, az nem más, mint a multitasking, azaz a párhuzamosan végzett feladatok. Ha egyszerre több teendő is van a cégnél, amihez internetre van szükség, mindennél fontosabb, hogy a munkatársaknak ne kelljen egymásra várniuk.

A gyors internettel tehát több feladat végezhető el rövidebb idő alatt, márpedig az üzletben mindenki ismeri a mondást, hogy az idő pénz.

A gyors oldalbetöltés kulcsfontosságú

Mivel az emberek nem szeretnek várni egy-egy honlap betöltődésére, ezért lényeges, hogy ott, ahol a szerver található, szupergyors legyen az internet.

Amennyiben a vállalkozásnak olyan szolgáltatónál van tárhelye, ahol nincs széles sávú internet – ez ma már azért nem képzelhető el –, vagy pedig saját szerveren tárolja az adatokat, de nem megfelelő az internet sebessége, az komolyabb veszteségeket, vagyis kisebb forgalmat, kevesebb vevőt, ügyfelet eredményezhet a cég számára.

Jobb lehet a hatékonyság

A felhőalapú szolgáltatásoknak köszönhetően a vállalkozások munkatársainak lehetőségük van rá, hogy a hagyományos, e-mailen történő küldözgetés helyett a felhőbe töltsenek fel egy elkészült anyagot, ahol a többi kolléga is hozzáférhet.

Minél gyorsabb az internetkapcsolat, az elvégzett változtatások annál előbb jelennek meg a fájlokban, ami növelheti a hatékonyságot a cégen belül.

A széles sávú internetnek még számtalan előnye van egy cég számára, mint amilyen a rendszerfrissítések gyorsabb letöltése.

Hol tart Magyarország a széles sávú internetelérésben?

Erre a kérdésre a legtöbben most azonnal rávágják, hogy valahol a mezőny végén kullogunk. Pár éve még talán így is volt, hiszen a hálózat kiépítése nem történt olyan ütemben, mint ahogy az elvárható lett volna.

Az IHS Technology az Európai Bizottság megbízásából készítette el azt a térképet, ami a széles sávú internethálózat kiépítettségét mutatja Európa területén. Ebből jól látható, hogy a legjobbakkal vagyunk már egy szinten, és olyan fejlett országokat utasítunk magunk mögé, mint Franciaország vagy Olaszország.

Magyarország nem marad el Nagy-Britanniától vagy Ausztriától

Bár hazánkban még sehol nem éri el a széles sávú internettel történő lefedettség a 100%-ot, de minden megyénkre elmondható, hogy ez az arány 65% fölött van. Ez azért is jó hír, mert így a vidéki vállalkozások is ugyanolyan jó esélyekkel indulhatnak a piacon, mint például egy fővárosi székhelyű cég.

Azért nem nyugodhatunk meg, hiszen a beruházások több helyen is késlekednek – 2014-ben még arról olvashattunk, hogy a széles sávú internethez való hozzáférésben a térség többi országával egyetemben igencsak lemaradásban vagyunk. A 30 Mbps sebességű széles sávú internet-hozzáférés tekintetében mind vidéken, mind pedig a nagyobb városokban az uniós átlag alatt teljesítettünk.

Egyetlen terület volt, ahol meghaladtuk az uniós átlagot, mégpedig az új generációs, optikai szálas széles sávú hozzáférés, amiben már 2014-ben is az élen jártunk.

Görögország, Olaszország és Franciaország a sereghajtó

Görögországon talán nem csodálkozunk, de Olaszország és Franciaország esete már meglepőbb. Ezekben az országokban különösen vidéken rossz a helyzet, ahová a széles sávú internet még nem jutott el, és a hálózat kiépítése is viszonylag lassú ütemben folyik.

Az okok mindhárom országban mások, de tény, hogy ha üvegszálas optikai netet szeretnénk, akkor nem a vidéki Franciaország az a hely, ahová egy vállalkozást érdemes telepíteni.

Belgium és Dánia vannak az élen

A széles sávú internet kiépítésében Dánia, Belgium és Hollandia állnak az élen. Ezekben az országokban léteznek olyan területek, ahol 100%-os a lefedettség, valamit jellemző rájuk, hogy a hozzáférés minimum kétharmadot tesz ki ezen országok területén.

Bár van még hová fejlődnünk, elmondható, hogy Magyarország meglehetősen jól teljesít a széles sávú internet-hozzáférésben, ami nem csak a magánszemélyeknek kedvező, de a vállalkozásoknak is, sőt, nekik nagyobb szükségük is van rá.