sbs-vs-office-365-610x343.jpg

Small Business Servert? Miért?

Miért is volt ez a termék annyira vonzó, vagy inkább kézenfekvő a Kis- és Középvállalatok körében? A válasz egyszerű. Komplett informatikai megoldást kaptak elérhető áron.

Mert ugye mire is van szüksége egy cégnek az informatika oldaláról:

  1. Fileszerver, ahol a munkával kapcsolatos dokumentumokat tároljuk. A mai világban már alapvető igénynek számít egy központi tárterület, amit minden kliensről el lehet érni, és amely egy lehetőleg hibatűrő tárolási technológián alapszik.
  2. Levelezés, amivel a partnereinkkel tartjuk a kapcsolatot. A galambposta ideje már nagyon régen lejárt, és a kerékpáros postás sem viszi el olyan gyorsan a levelünket, mint az Internet.
  3. Címtár/Biztonság, ahol a felhasználókat és a számítógépeket egy helyről adminisztrálhatjuk. Ez elsőre nem tűnhet fontosnak, de 10 fős, vagy afeletti rendszer esetén már bizony nagyobb könnyedséget és nagyobb biztonságot nyújt egy központosított menedzsment, és amely elősegíti adataink biztonságos tárolását is.

Természetesen ezeken kívül még rengeteg hasznos szolgáltatást képes nyújtani az SBS termékcsalád, mint pl. központi patch-menedzsment, webszerver, nyomtatószerver, biztonsági mentés, alapvető dokumentummenedzsment, stb.

Nincs tovább? Mi lesz helyette?

Mint azt feljebb már említettem, sajnálatos módon a Microsoft ezen termékcsaládját nem fejleszti tovább. A 2011-es verzió az utoljára elérhető változat, amelyet OEM konstrukcióban még 2013 December 31-ig lehet megvásárolni, illetve hozzá tartozó CAL csomagokat 2016 December 31-ig teszi elérhetővé a Microsoft.

A gyártó cég ezt azon okból kifolyólag csinálta így, mert a jövőben a KKV szektor felhasználóit a saját felhő alapú szolgáltatása, az Office365 felé szeretné terelni. Továbbra is elérhetővé tesz egy viszonylag olcsó, és emellett könnyedén konfigurálható szerver változatot, a Windows Server 2012 Essentials-t, azonban ez a termék csak az alap szerver szolgáltatásokkal fog rendelkezni, levelezéssel nem, továbbá beleépítettek egy 25-ös felhasználószám korlátot is, tehát ennél több alkalmazottal rendelkező cégeknek már ez sem ajánlott.

És hogy mi ez az Office365 is mit tud? Erről nagyon sokat lehetne írni, már csak a különféle változatairól is, mivel egy igen jól testre szabható és skálázható termékről van szó. Amit viszont mindenképp érdemes tudni róla:

  • Felhő alapú szolgáltatás, tehát az adatok a Microsoft szervereire kerülnek, ők ügyelnek azok biztonságáért.
  • Elérhető benne Exchange alapú levelezés, SharePoint alapú dokumentummenedzsment, Lync alapú vállalati instant üzenetküldés / meeting szoftver.
  • Bérelt szolgáltatás, tehát vagy havonta, vagy évente fizetendő, és addig él, amíg az ügyfél fizet érte.

Ezeket hallva elsőre minden cégvezetőnek az jut eszébe, hogy ha ezt bevezetné, az adatai többé nem lennének ugyanakkora biztonságban. Ez egy tévhit. A Microsoft igen nagy hangsúlyt fektet az adatok védelmére, és nagyon komoly titoktartási előírásaik (privacy policy) vannak. Azt követően, hogy az adatok elvesztése felőli aggodalmunkon túllépünk, láthatjuk azt a pozitív tulajdonságát is egy ilyen szolgáltatásnak, hogy a szolgáltatások rendelkezésre állása gyakorlatilag folyamatosnak mondható. Míg ha helyi szervereken folyik a levelezés, és ott a géppel történik valami, órákra leállhat a szolgáltatás. Felhő alapon ez nem okozhat gondot, mivel nem egy kizárólagos gép ügyel a futtatásért, hanem egész gépparkok. Ha egy meghibásodik, a többi azonnal átveszi a szerepét és így tovább.

További kérdések is felmerülhetnek még természetesen, mint:

  • Ha rendszeres díja van, nem drágább, mint amit eddig egyszer kifizettem?
  • Ha véletlenül nem fizetek azonnal elvész az összes adatom?
  • De ha az internet kiesik ugyanúgy nincsen levelezés. Mi van ekkor?

stb.

Ezek megválaszolására itt már nem térnék ki, azonban minden érdeklődőnek állok rendelkezésére a weblapon is megtalálható elérhetőségeimen!

Varga Tamás