A Microsoft Azure egy olyan felhőszolgáltatás-platform, amit magánszemélyek és kis- és a közepes vállalkozások egyaránt kitűnően használhatnak az egyéni céljaik megvalósítására.

Nagy előnye, hogy más felhőszolgáltatásokkal ellentétben az Azure-ral nem kell lemondani a saját adatközpontról, azaz hibrid tárhelymegoldás alakítható ki vele, ami tetszés szerint skálázható, vagyis mindig az adott igényekre szabható, és még a szolgáltatás biztonsága is igen magas szintű.

Az Azure számtalan feladatra alkalmas, nem csak arra, hogy a felhőben tároljuk az adatainkat, sokan azonban nem is tudják, hogy milyen széles ennek a platformnak a felhasználási területe. Éppen azért gyűjtöttünk most össze 10 érdekes tényt az Azure-ról, hogy megmutassuk, mi mindenre lehet jó.

1. Szinte minden megoldható néhány klikkel

Mielőtt mélyebben belemennénk abba, hogy mi mindent is hozhatunk létre a felhőben a Microsoft Azure segítségével, emeljük ki azt a tényt, hogy szinte valamennyi feladat megoldható néhány klikkel.

Ez több okból is lényeges. Egyrészt azért, mert sokan tartanak még ma is a számítástechnikától, és gondolják azt, hogy nekik felesleges is próbálkozniuk a weboldaluk létrehozásával, vagy a blogjuk elindításával, úgysem menne.

Egy nagyobb cégnél más a helyzet, hiszen ott informatikusokat alkalmaznak, viszont egy kisvállalkozás vagy startup esetén már egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi is az annyi. Ezért remek az Azure, ugyanis úgy alakították ki, hogy rengeteg funkciót érhetünk el néhány kattintással, így pedig már nem ördöngösség testre szabni a felhőt.

2. Project Red Dog, avagy ilyen egy menő kódnév

Mielőtt a mai nevét megkapta, az Azure-ra egyszerűen csak úgy utaltak, mint Red Dog projekt. És bármennyire is hihetetlen, ez nem is volt annyira régen, hiszen a Microsoft 2008 környékén jelentette be, hogy hamarosan előrukkol egy felhőalapú platformmal.

Ekkor a Google és az Amazon már rendelkezett valamiféle webszolgáltatással, ami elsősorban a fejlesztőknek szólt, és hosszú ideig ment a találgatás arról, hogy az Azure miben is lesz majd más, mint a versenytársak.

Ha belegondolunk, 2008 nem is volt olyan régen, miközben az embernek az az érzése, hogy a felhő mindig is létezett.

3. Az Azure adatközpontok látogathatóak

Talán sokan nem tudják, de az Azure adatközpontjait, amikből szám szerint tizenkét darab található a világon, meg lehet látogatni. Akit tehát érdekel, hogy hol is tárolják azt a rengeteg adatot, csak annyit kell tennie, hogy elutazik Dublinba, Szingapúrba vagy Chicagóba, de azért nem árt előzetesen bejelentkezni, mert valószínűleg nem nyitnak ajtót, ha hívatlanul becsengetünk.

És arra sem árt felkészülni, hogy a biztonsági előírások meglehetősen szigorúak, a szervertermekbe ugyanis csak a kétlépcsős ellenőrzés után lehet belépni, emellett magukat a létesítményeket 24 órás folyamatos megfigyelés alatt tartják.

53396545l.jpg

4. Az elavult merevlemezeket hét lépcsőben törlik

Sajnos, az elkerülhetetlen, hogy az adattárolásra használt merevlemezek idővel ne fáradjanak el, de ami ennél is fontosabb, hogy a rajtuk tárolt információk a leselejtezés után se kerüljenek illetéktelen kezekbe. Különösen azért, mert sokan bizalmatlanok a felhő- és a tárhelyszolgáltatásokkal kapcsolatban, hiszen a bizalmas adatok gyakran fizikailag is igen távol vannak tőlünk.

Éppen azért az Azure adatközpontokban használt tárolók egy hét lépcsőből álló törlési procedúrán mennek keresztül, azokat az eszközöket pedig, amik már nem működnek, nem forognak, fizikailag zúzzák apró darabokra. Hát nem megnyugtató?

5. Azure Backup: 120 biztonsági másolat készül

Talán többekkel megesett már, hogy a felhőbe feltöltött fotói, dokumentumai egyszer csak eltűntek. Ez már önmagában is bosszantó, hiszen ezek a fájlok pótolhatatlanok, ha nincs belőlük otthon másolatunk.

Sokkal súlyosabb azonban a helyzet, ha a vállalkozással kapcsolatos információk vesznek el valahol a felhőben. Legyen az egy prezentáció, vagy a cég pénzügyi adatai, egyik sem kellemes. Szerencsére az Azure Backup megfelelő garanciát biztosít arra, hogy a vállalkozás minden adata meglegyen, ugyanis 120 másolat készül minden egyes fájlból, így azok könnyen helyreállíthatóak, ha szükséges.

Ugyancsak hasznos funkció az Azure Site Recovery, ami az oldalak helyreállítását teszi lehetővé.

6. Pillanatok alatt létrehozható egy saját blog

Napjainkban a blogolás a cégek életének szerves része. A blogokkal, azonkívül, hogy a vevőket, ügyfeleket a legfontosabb hírekről, az iparág újdonságairól tudjuk tájékoztatni, a keresőkben is jobb találatokat érhetünk el, amennyiben a megfelelő kulcsszavakat használjuk a cikkekben.

Vagyis a blogolás ma már lételem egy kis- és közepes vállalkozás számára is, a kérdés csak az, hogy hol hozza létre a cég a blogot.

A Microsoft Azure-ral csak néhány kattintás, és a blog máris bevetésre kész – csak az Azure Management portálra kell belépni, majd az utasításokat követni, vagyis ki kell választani azt a blogalkalmazást – jelenleg a WordPress blog applikációja az egyik legnépszerűbb –, ami a leginkább megfelel a céloknak.

7. Egy értékesítési oldal is elkészíthető néhány lépésben

Amikor egy vállalkozás éppen csak beindul – amiket ma előszeretettel emlegetünk úgy, mint startup –, a költségek minimalizálása gyakran igen fontos szempont. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyiből készül el egy olyan honlap, ahol a terméket vagy a szolgáltatást is értékesíthetjük.

Szerencsére az Azure erre is kínál megoldást, hasonló módon, mint a blogok esetében. Vagyis, ha egy online boltot szeretne a vállalkozás, akkor az Azure Management portálról ez is egyszerűen megtehető: mindössze a megfelelő alkalmazást kell kiválasztani, követni az utasításokat, és már üzemkész is az internetes bolt.

Sőt, még válogatni is lehet, aki tehát a Drupalt, a Magnetót vagy az OpenCartot részesíti előnyben, annak sem kell lemondani a kedvenc webshop rendszeréről.

8. Fotógaléria is létrehozható az Azure-ral

A Microsoft Azure arra is alkalmas, hogy fotó- vagy médiagalériát hozzunk létre a segítségével, természetesen az általunk kiválasztott applikáció használatával.

Az emberek ugyanis szeretik megnézni, hogy mit kapnak a pénzükért, néhány jól szerkesztett, ízléses kép pedig könnyebben eladja a terméket, mint egy száraz leírás.

9. Wikipédia bejegyzés az Azure-ral

Sokan hanyagolják el a saját Wikipédia oldaluk elkészítését, pedig igen hasznos lehet, amikor a leendő ügyfelek rákeresnek az adott vállalkozásra vagy termékre.

Az Azure arra is lehetőséget biztosít, hogy nyílt forráskódú Wiki csomagokkal szinte másodpercek alatt elkészüljön a Wikipédia bejegyzés, amit vélhetően azután sokan olvasnak majd. A metódus itt is hasonló, mint a többi funkció esetében, vagyis az Azure lépésről lépésre végigvezet a teendőkön, így már minimális informatikai ismerettel elkészíthető az oldal.

10. Testreszabható a domain név is

Ha valaki azt szeretné, hogy a Windows Azure honlapja a saját domain nevét viselje, akkor arra is van lehetőség. Ebben az esetben is csak a szükséges beállításokat kell elvégezni, és az „azurewebsites.net” eltüntethető az internetes címből.

A fenti funkciókon és érdekességeken kívül még számtalan izgalmas lehetőséget kínál az Azure a felhasználók számára, amiket a saját hasznukra fordíthatnak, de ehhez nem árt egy kicsit jobban elmerülni a platform rejtelmeiben.